Opskrifter samlet mellem 1912 og 1958.

Knasende gotter     Småkager     Kager     Boller og brød

Pålæg     Drikke     Forret     Hovedret     Dessert

Pas på med mængderne, opskrifterne (under de forskellige katagorier) der står "Personlig opskriftbog" kan være til 20-30 personer. Da mange af disse opskrifter er skrevet ned mens Dorthea var husholdningselev på fredriksdal og kokkepige på mariebjerg, begge er gårde beliggende på vest enden af lolland.

Personlig opskriftbog

Aristokrater

500g mel, 375 g margarien, 375 g sukker, 125 g udskolede mandler snittes på langs, 1 æg. Æltes godt sammen, udrulles tyndt, stikkes af med et glas.

 

Brune kager

375 g smør, 375 g sukker, 500 g sirup, 1250 g mel, 1 tsk hjortetaksalt, kanel, kandis, potaske, kardemomme, nelliker, 120 g mandler, 90 g sukat, 90 g pommeranskal hakket fint, revet citron hvor saften er presses ud

Smør, sukker og sirup varmes til det er ved at koge, når det er svalet af igen drysse mel og kryderier i. Dejen slås godt sammen til det er blankt. Dejen skal hvile køligt i 14 dage inden brug.

 

Brune pebernødder

1250 g mel, 250 g farin, 7½ g ingefær, revet skal fra en citron, 1 tsk potaske, lidt peber, 750 g sirup, 375 g smør.

Alle ingredienser, på nær mel, blandes sammen og varmes op, når det er godt varmt drysses melet i. Dejen sættes til hvile endag.

 

Chokolade marengs

1250 g sukker, 4 æggehvider pisket stive, 125 g revet chokolade

Sukker røres forsigtigt i de piskede æggehvider, chokoladen tilsættes. Dejen sprøjtes ud af papirtoppe på en plade. Bages ved svag varme.

 

Dusinekager

250 g smør, 250 g sukker, 375 g mel, 2 tsk hjortaksalt, lidt grovthakkede mandler. Æltes godt sammen trilles i små kugler.

 

Finskebrød

375 g mel, 250 g margarine, 100 g sukker, æltes godt sammen, udtrilles i stænger 5 cm lang, dyppes i æggehvider, sukker og mandler.

 

Fladbrød

250 g mel, 250 g smør, 2 dl fløde, perlesukker og hakkede mandler

Dejen rulles ud til en ens flade og lægges på en smurt plade, dejen prikkes godt med en gaffel. Dejen strøs med sukker og mandler. Bages til dejen begynder at boble og blive lysebrune. Skæres ud i strimler eller aflange terner.

 

Forlovelse kringler

500 g mel, 375 g smør, 1 1/4 dl fløde, æggehvide, sukker

Dejen æltes godt, trilles i små kringler og dyppes i æggehvide og sukker.

 

Gule marengs

2 æggeblommer, 250 g flormelis, lidt hjortetaksalt.

Sejen trilles ud og stikkes af med et glas. Bages ved almindlig varme.

 

Horn

500 g mel, 60 g smør, 2½ dl mælk, 1 tsk bagepulver

 

Hvide julekager (Børnekager)

1250 g mel, 500 g farin, 500 g smør, 15 g hjortetaksalt, sukker, frugtfarve

Mel, farin, smør og hjortetaksalt blandes sammen til en dej. Småkagerne drysses med sukker og pyntes med frugtfarve.

 

Hvide marengs

625 g sukker, 2 æggehvider pisket stive, lidt hjortetaksalt

Sukker røres forsigtigt i de piskede æggehvider, hjortetaksalt tilsættes. Dejen sprøjtes ud af papirtoppe på en plade. Dejen sættes i en kold ovn og bages ved jævn varme.

 

Hvide pebernødder

500 g mel, 180 g smør, 180 g sukker, 1 æg, lidt peber, revet citron, kardemomme, ingefær, mælk

Dejen trilles ud og bages ved rask varme.

 

Høvlspåner

4 æg, 175 g sukker, 90 g mel, reven citron skal

Æggene røres med sukker, mel og citronskal. Dejen trilles ud på en smurt plade. Når dejen er bagt skæres den i strimler, strimlerne rulles varme om en stok eller en flaske.

 

Jødekager

625 g mel, 375 g smør, 250 g sukker, 2 æg, hjortetaksalt, mandler, perlesukker

Dejen æltes og kagern drysses med perlesukker.

 

Juleæbleskiver

250 g mel, 180 g smeltet smør, 4 æggeblommer, lidt mælk tilsidst de pisked hvider, der kommes æblegrød eller svesker i.

 

Kanelkringler

250 g mel, 180 g snør, 125 g sukker, 3 spsk fløde, lidt kanel

Bages ved jævn varme.

 

Klejner

3 æg røres med 150 g sukker, 125 g margarine, korender, revet citronskal, 5 spsk fløde, 625 g mel. Dejen udrulles meget tyndt, skæres i mindre stykker, koges i svinefedt eller klaret. steges lysebrune.

 

Kokosmakroner

1 æg, 2 æggehvider pisket, 250 g sukker, 250 g kokosmel

Dejen sættes i en kold ovn og bages ved jævn varme.

 

Kommenskringler

500 g mel, 250 g smør, 2½ dl mælk, 1 æg, 1 tsk bagepulver, 1 tsk sukker, lidt salt æltes sammen  til kringler som overstrøs med æg og kommen.

 

Kransekage

500 g søde og 375 g bitre mandler, 500 g sukker, 3 æggehvider

Mandlerne stødes og blandes med sukkeret, det hele komme i engryde og varmes igennem under stadig omrøring så det ikke bliver brunt, man kan prøve med en finger om det har fået nok, når det ikke længer hænger ved fingerne så har det fået nok. Når det er koldt røres det med æggehviderne. Dejen må ikke stå sammenrørt, så bliver den blød. Når dejen er godt sammenrørt, smøres den temmeligt tykt på kranse kiks eller papir, den ene mindre end den anden. Glattes over med en kniv, strøs med sukker.

 

Kringler 1

500g mel, 250 g smør, 125 g sukker, 2 æg, æltes godt sammen trille stil små kringler smøres med øggehvide og strøs med groft sukker.

 

Kringler 2

375 g margarine smuldres med 750 g mel og 1 tsk bagepulver, dejen æltes godt med 4 spsk sukker, 2½ dl mælk, dejen trilles til kringler og smøres med æg og belægges med mandler og sukker. De bages i 25 min i en varm ovn.

 

Kræmmerhuse

Dej 1: 4 æg, 210 g sukker, 140 g mel, 4 spsk vand

Dej 2: 125 g smør, 125 g sukker, 125 g mel, 5 piskede æggehvider

Æg, sukker og mel røres hvidt og tykt og vandet tilsættes til sidst. Smørres/lægges på en plade i firkanter og formes mens varme i en flaske eller lille kop

 

Makroner

250 g hakkede mandler, 5 æggehvider, 250 g sukker

Mandler røres sammen de 2 piskede æggehvider og sukker, det hele kommes i en gryde og røres til det ikke klæber ved fingerne, dersom det behøves tages det af og røres. Når det er koldt røres det sammen de de resterende æggehvider. Dejen sættes på pladen med en ske. Bages i en ikke for varm ovn.

 

Mørdej

125 g mel, 60 g smør, 1 æggeblomme, vand.

 

Napolionskager

Bund: 375 g mel, 250 g smør, 60 g sukker, 5 spsk fløde, 2 æggeblommer

Top: 2 æggehvider, 250 g sukker, 250 g hakkede mandler

Bunden blandes og rulles ud. Top piskes længe og placeres oven på bunden.

 

Nyrnbergkager

4 æg, 180 g sukker, 250 g mel, citronskal, kardemomme, kanel, lidt potaske, 250 g strimmel skårne mandler

Dejen trilles som små boller.

 

Prinsessekage

5 hele æg røres med 375 g sukker til det er tykt. Deri kommes 250 g smeltet smør 375 g mel, lidt mælk hvis det behøves, sættes på i små klatter og bages lysebrune

 

Rissengrynsklatter

Rissengrød, 2 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes), mel, sukker, kanel, mælk

 

Serene kager

500 g mel, 375 g smør, 250 g sukker, 1 æg, vanille, lidt hjortetaksalt, skårne mandler

Dejen udrulles ikke for tyndt. Kagerne belægges med skårne mandler.

 

Skørtærte

250 g mel, 125 g smør, 125 g sukker æltes og trykkes ud på pladen bages ved jævn varme skæres ud i firkanter mens de er varme.

 

Små kager

250 g smør, 250 g mel, 1 rå og 3 kogte æggeblommer, lidt sukker. Stikkes af med et glas, smøres med æggehvide, strøs med sukker og mandler.

 

Sneboller

125 g smør, 250 g mel, 5 dl vand, 8 æggeblommer

Smør og mel bages op med vand til det slipper gryden og kan tages op og afsvales. Dejen røres med æggeblommer og koges derefter i kogende, ukrydret fedt eller palmin, puttes deri med ske. Lægges på gråt papir til afdrypning.

 

Spise kager

250 g mel, 250 g smør, 250 g sukker, 250 gram hakkede mandler

Dejen sættes på plade i små klatter.

 

Søde kager

250 g smør, 250 g sukker, 250 g mel, 250 g fint hakkede mandler, 1 æg

Smør og sukker røres godt sammen, herefter tilsættes mel og mandler, tilsidst puttes ægget. Dejen sættes på en plade i små klatter.

 

Thekranse

250 g mel, 180 g smør, 60 g sukker, 1 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes)

Dejen formes i kranse og dyppes i sukker.

 

Tusindårskager

500 g mel, 500 gram smør, 500 g sukker, 2 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes)

Dejen sættes på plade med en ske.

 

Upsalabrød

750 g mel, 500 g smør, 150 g sukker, 5 spsk rom, æggehvide, hakkede mandler

Smøret røres hvidt, mel og rom røres deri. Dejen rulle i stønger og skæres i skrå firkanter. Dejen dyppes i æggehvider og hakkede mandler.

 

Vanillekranse

500 g mel, 375 g smør, 250 g sukker, 1 æg, ½ stang vanille

 

Æbleskiver

375 g smør, 7 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes) , 500 g mel, 7½ dl lunken mælk

Smøret smeltes og øggeblommerne, mel og mælk blandes i. Æggehviderne piskes og kommes i.

 

Udklip lagt i opskriftbog

Vanillekranse ca. 100 stk.

250 g margarine, 250 g mel, 125 g sukker, 1 æg, 1 lille stang vanille (hakkes fint)

Margarine, mel, sukker og det hele æg og den finthakkee vanille æltes godt sammen og lægges på et køligt sted ca. ½ time og presses derefter gennem en bollesprøjte (den lille stjerne benyttes). Bages lysebrune ved jævn varme.

 

Brune kager ca 250 stk

250 g sirup, 250 g sukker, 250 g margarine, 10 g potaske, ¼ tsk hjortetaksalt, 1 tsk nelliker, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemomme, 100 g hakket syltet pomeransskal, 25 g mandler, snittes, 750 g mel

Sirup, sukker og margarine kommes i en gryde og koges, hvorefter massen afkøles, inden potaske, hjortetaksalt, nelliker, kanel, kardemomme, pomeransskal, mel og de snittede mandler blandes i. Dejen æltes sammen på bordet, formes til pølser, der hiler til dagen efter. Skæres i meget tynde skiver med en skarp kniv og bages ved jævn varme.

 

Finskebrød ca 100 stk

250 g margarine, 375 g mel, 100 g sukker

Margarine, mel og sukker æltes godt sammen og trilles i stænger på tykkelse med en finger. Stængerne udskæres i stykker på 5 cm´s længde, dryppes i æg og drysses med sukker og hakkede mandler. Bages ved god varme, til kagerne er lysebrune.

 

Klejner ca 120 stk.

400 g mel, 80 g margarine 100 g sukker, lidt kardemomme, 1 lille tsk. Hjortetaksalt, 1 spsk vin, 2 æg, ca. 3 spsk fløde, ca 500 g fedt eller palmin til kogning.

Alle ingredienserne æltes godt sammen til en gej, der hviler ca ½ time på et køligt sted og arbejdes igennem inden udrulning. Klejnerne udskæres og formes, hviler ca 10 min. (koldt) og koges derefter i kogende, ukrydret fedt eller palmin. Lægges på gråt papir til afdrypning.

 

Krustader

125 g mel, lidt mælk, 3 spsk øl, 10 kvt smeltet smør, 1 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes), salt, sukker

Mel røres ud med mælk og de resterende ingredienser røres i. Dejen må gerne stå lidt. Bages derefter i kogende, ukrydret fedt eller palmin. Lægges på gråt papir til afdrypning.

 

Karen koks brune kager

250 g margarine, 250 g farin, 125 g sirup, 50 g pommerans, 50 g sukat, 65-100 g mandler, revet skal af en citron, 3 tsk potaske (8 g),3 tsk kanel, 1½ tsk st ingefær, 1 tsk allehånde, ½ kg mel.

Smelt margarine, sirup og farin i et lerfad over en kogende gryde. Hak pommerans og sukat ret fint, mandlerne lidt grovere (mandler behøver ikke at smuttes). Sigt krydderierne og rør potasken ud i lidt koldt vand. Bland alt i sirupsmassen, når sukkeret er helt smeltet. Afkøl sirupsmassen til den er lunken, og tilsæt melet efterhånden, aldrig alt melet på en gang. Er sirupsmassen for varm kan dejen skille ad. Rør dejen sammen med en træske, til den er så fast, at den kan æltes på bordet. Den formes i tykke pølser 4-5 cm i diameter. Trill dem nogle gange, inden dejen er elt kold og fast, så får de en fin, rund facon. Dejen stilles koldt (den kan opbevares under et fogtigt klæde i lange tider), så den er meget hård og fast, når den skæres ud, enten på brødmaskine eller med en meget skarp kniv i papirtynde skiver. Læg dejen til hvile mindst en dag, før kagerne skal bages. Sæt kagerne på smurte plader i lidt afstand fra hinanden, bag den 5-6 min. ved jævn varme (ca 180 grader) til de er lysebrune, og lad dem stå et øjeblik på pladen, efter at den er taget ud af ovnen. Vil man have kagerne blanke, pensles de med æg pisket sammen med vand.

 

Baronesser ca 125 stk

250 g margarine, 250 g flormelis, 1 æg, 350 g mel, 100 g nøddekærner

Margarine og flormelis røres blodt. Ægget røres i. Mel og de groft hekkede nødder blandes i dejen, som sættes på smurt plade med 2 teskeer. Bagetid: 8-10 min. ved god varme (200 grader)

 

Små sandkager

Brun forsigtigt 210 g smør eller margaine i en gryde, afkøl og rør rigtig godt med 210 g sukker og kornene af ½ stang vanille eller 1 tsk vanillesukker. Bland 300 g mel og 1 tsk hjorttaksalt og sigt det i dejen og sammel den godt. Tilsæt evt. 1 spsk. Koldt vand. Sæt den med to teskeer som små ovale brød, der skal være helt glatte og fint formede, på en smurt plade. Bag ved svag varme, til kagerne er lysgyldne.

 

Små appelsinkager ca 125 stk

225 g margarine, 100 g sukker, 100 g farin, 1 æg, 275 g mel, ¼ tsk bagepulver, revet skal af ½ appelsin, 2 spsk appelsinsaft.

Margarine røres med farin og sukker. Ægget røres i lidt ad gangen. Mel og bagepulver sigtes i, Appelsinskal og saft røres i. Dejen sættes i små toppe på plade. Bagetid: ca 6 min ved jævn varme (175 grader).

 

Ingefærkager

250 g mel, 1 æg, ½ tsk natron, 200 g sukker, 10 g gær, ½ tsk nellike, 1 tsk pulver ingefær, ½ spsk fløde, 100 g margarine, 1spsk hakkede mandler

Melet sigtes med natron og krydderier og smuldres med margarinen. Gæren røres ud med fløden, og ægget med sukkeret. Det hele æltes med de hakkede mandler. Dejen formes til en tyk pølse, og når den er hård og fast, skæres den med en skarp kniv i tynde skiver. Kagerne bages ved ikke for stærk varme (ca 170 grader). De bliver hårde og sprøde, og ønsker men dem blødere, lægges lidt blødt brød i kagekassen, eller man kan lade kassen stå uden låg i et køligt rum.

 

Safir kringler

375 g mel, 250 g margarine, 4 spsk fløde, fløde til pensling, perlesukker

Margarinen smuldres i melet, fløden tilsættes, og dejen æltes sammen. Dejen hviler ca 1 time på et koldt sted, før den rulles ud og skæres i 1 cm brede strimler. Strimlerne pensles med fløde, formes som kringler, der dyppes i groft sukker og bages ved 200 grader, til de er lysebrune.

 

Mønsterkager ca 50 kager.

100 g sukker, 200 g margarine, ½ æg, 2 spsk kakao, 300 g mel, 4-5 skoldede smuttede malede bitre mandler, 2 tak vanillesukker

Rør den blødgjorte margarine godt med sukker og æg. Bland mandlerne eller stil dejen koldt en timestid. Del dejen i to dele og bland kakaoen i den ene del. Tril begge dejsorter til stønger så men men ved blandign af den lyse og mørke dej få sjove skakmønstre, snegle, cirkler etc frem. Lad støngerne stå koldt en tid, til de er stive, og skær dem så i skiver. Kagerne bages i en varm ovn (200 grader) i 8-10 min.

 

Chokoladekage

250 g smør, 250 g sukker, 375 g mel, 125 g reven chokolade, 6 æg (deles i blomme og hvide, og hvider piskes), 1 kopmælk, hjortetaksalt.

De piskede æggehvider og chokoladen kommes lagvis i formene. Bages 1 time.

 

Skotsk thekage

2 æg, 250 g sukker, 125 g smør, reven citron, hjortetaksalt, korender, sukat, 250 g mel, ½ pgl mælk

Æggene piskes og de resterende ingredienser puttes i. Bages i 1½ time.

 

 

 

Update: 18.09.07